rosvot-kansi

Rosvot – balladi joutomiehistä

Rosvot – balladi joutomiehistä on vahva ja elämänmakuinen musiikkinäytelmä, joka pohjautuu tositapahtumiin. Keskiössä on Nurmijärven seudulla 1820-luvulla riehunut rosvojoukko ja ihmiset heidän ympärillään. Se on tarina epätoivosta, rakkaudesta, unelmista. Kesällä 2019 Taaborinvuori jytisi ja soi, kun mahtava joukko eri-ikäisiä esiintyjiä valtasi näyttämön – ja live musiikki täytti männikön.

Käsikirjoitus, sävellys ja ohjaus: Katriina Honkanen

Koreografia: Petri Kauppinen

Musiikki: Tulilintu-orkesteri

  • Olli Kari, harmonikka
  • Tommi Asplund, viulu
  • Ricardo Padilla, lyömäsoittimet
  • Sara Puljula / Elina Lappalainen, kontrabasso
  • Ilkka Tenhunen, sähkökitara

Tuotanto: Kivi-juhlat

Tuottaja: Meebu Lahdenpää

Liput myi

OHJAAJAN SANA KÄSIOHJELMASTA 2019

TOIVOA MINÄ HALUAISIN ANTAA

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun idea rosvo-näytelmästä sai alkunsa. Erkki Herola kertoi 7 koiraveljestä näytelmän loppukaronkassa kirjasta, joka oli vastikään ilmestynyt. Kirja oli Heikki Ylikankaan Nurmijärven rosvot.Luin ja innostuin. Kerroin ideasta tuottaja Meebu Lahdenpäälle ja hän jakoi innostukseni. Siitä alkoi pitkä taival.

Minua kiinnosti, miksi Mikko Södergård tunnusti tekemänsä rikokset. Ilman tunnustusta ei rosvoja olis voitu tuomita. Ajan tapahtumista löytyi paljon yhtymäkohtia nykypäivään: toivottomuus, näköalattomuus, sivullisuus. Ylivelkaantuneet ihmiset, jotka joutuivat elämään liian pienillä palkoilla. Kodittomiksi joutuneet, itsensä tarpeettomiksi tuntevat ihmiset vaelsivat etsimässä edes pientä toivon pilkahdusta. Mikko oli perheellinen mies, joka joutui luopumaan perheestään taloudellisista syistä. Oliko väkivaltaiseksi muuttunut toiminta liikaa Mikolle, joka näki tekojensa seuraukset, jotka väistämättä koskettivat myös lapsia?

Esitutkimustyö, kirjoittaminen ja säveltäminen vei useita vuosia. Sain sparraus-apua useilta hyviltä ammattikirjoittajilta, mm. Saara Cantellilta, Titta Haliselta ja Leena Virtaselta ja monilta muilta. Heille kiitos avusta ja tuesta! Samaan aikaan sävelsin musiikkia ja siitä tehtiin levy Joutomiehiä. Muusikot ovat oman Tulilintu-orkesterini soittajia ja sovitukset teimme yhdessä. Tuotimme vielä tarinakonsertin, jossa esiinnyin yhdessä Tulilinnun ja Tanssiteatteri Tsuumin kanssa. Silloinkin oli koreografina Petri Kauppinen.

Tuotantoa yritettiin käynnistää jo aiemmin, mutta sen aika tuli nyt. Alusta asti Meebun kanssa päätimme, että tehdään joka osa-alue erityisellä huolella markkinoinnista ja tiedottamisesta itse tuotantoon.  Järjestimme seitsemän koe-esiintymistilaisuutta, joissa kävi lähes 120 esiintyjää. Ja mikä joukko meillä onkaan kasassa!  Uskomaton määrä taitoa ja innostusta. On loistavia laulajia, upeita tanssijoita, kaikkensa antavia näyttelijöitä.

Tämä matka on ollut pitkä ja välillä kivinen, mutta mikä ilo onkaan saada nähdä unelman nousevan pala palalta Taaborinvuorelle! Yksi itselleni iso uusia asia on ollut skenografian tekeminen. Niinkuin usein käy, pakko on paras muusa: emme pystyneet palkkaamaan lavastajaa, joten sisätilojen tuominen ulkonäyttämölle jäi minun kontolleni. Ja siitä syntyikin sitten koko teoksen kantava estetiikka: elävät seinät, jotka todistavat tapahtumia yhtä hyvin krouvin remakassa kuin ryöstöjen yhteydessäkin.

Haluan kiittää kaikkia tekijöitä, olette upeita! Petrille lämmin kiitos ammattitaidosta, innostuksesta, ilosta, joka tarttuu!

Ja ihan viimeiseksi haluan kiittää rosvo-toveriani Meebua: ilman sinua ja uskomatonta ammattitaitoasi en olisi tähän valtavaan urakkaan uskaltanut lähteä!

Katriina Honkanen

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja säveltäjä